Condoleance betekenis

Hoewel de woorden “condoleren” een uitdrukking zijn die iedereen kent, weten weinigen van ons echt wat het betekent. Etymologisch komt het woord “condoleance” van het Latijnse “cum” dat “met” betekent en “delere” dat “treuren” betekent. De uitdrukking betekent dus “lijden met de ander”. Het is dan ook de mooiste uiting om steun en empathie te verklaren! Hieronder meer over de betekenis van een condoleance, waarom condoleren en kan je enkele condoleance teksten vinden voor bijvoorbeeld op een kaart of bij een boeket.

Bekijk hier de condoleance kaarten en meer >>

Bekijk bij bol.com artikelen, zoals kaarten om sterkte te wensen. Denk hierbij aan rouwkaarten, condoleancekaarten maar ook is een groot aanbod aan rouwboeketten te vinden.

Meer over de betekenis van een condoleance

Waarom condoleren?

Condoleance betekenis
Bestel bij bol.com

Na een overlijden weten we goed dat we de nabestaanden niet kunnen troosten. Dat is niet de bedoeling van condoleren. Het is eerder een manier om je medeleven en empathie te tonen, door hen te tonen dat je niet onverschillig staat tegenover hun ongeluk. Je biedt je medeleven aan om de nabestaanden van de overledene te steunen.

Wanneer moet je condoleren?

Er zijn twee manieren om de familieleden van de overledene te laten weten dat je hun pijn deelt. De traditioneelste is bij de begrafenis, maar je kunt ook condoleren bij het opbaren van het lichaam. De begrafenis is echter de plechtigheid waarbij gewoonlijk wordt gecondoleerd. Je kunt de nabestaanden van de overledene benaderen, hen omhelzen of hun hand vasthouden(nu even niet door Covid), en eenvoudige woorden spreken om hen te overtuigen van je steun.

Wat kun je zeggen tegen een rouwende persoon?

Het belangrijkste in een pijnlijke periode als een sterfgeval is te laten zien dat je om hen geeft en dat je er bent als ze je nodig hebben. Sommige zinnen zijn voorbeelden van medeleven en geruststelling. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • We begrijpen je pijn, en we zijn bij je.
  • Gecondoleerd met je verlies.
  • Ik zal hem missen.
  • Ik denk aan je / Je bent in mijn gedachten?
  • Hij/zij was een geweldig persoon.

Je kunt ook een herinnering delen die de overleden persoon beschrijft. Het belangrijkste is de nabestaanden te helpen zich begrepen, minder alleen en geïsoleerd te voelen. Gecondoleerd zijn kan natuurlijk met woorden, maar het is niet de enige manier om de nabestaanden zorg te verklaren. Een sympathieke houding of een simpele glimlach kan net zo effectief zijn.

De kracht van het geschreven woord

Er zijn twee mogelijkheden: een brief sturen waarin je memorabele herinneringen aan de overledene ophaalt, of passages uit zijn of haar leven, die dierbaren kunnen troosten en tegelijk hun je bezorgdheid tonen. De tweede mogelijkheid is een kort briefje te schrijven, gewoon om te getuigen van je vriendschap en beschikbaarheid. Schrijf het uit het hart, voor meer nauwkeurigheid, en hou het beknopt.

Hier volgen enkele voorbeelden van te personaliseren boodschappen, die je kunnen helpen:

  • Ons hart gaat uit naar je in deze moeilijke tijd en we bieden je onze innige deelneming aan.
  • We delen je pijn. Onze hartelijke gedachten zijn bij je in deze pijnlijke tijd.
  • We zullen “……” nooit vergeten en we zenden je de getuigenis van onze oprechte genegenheid.
  • ”……” zal altijd een speciaal plekje in ons hart hebben. Met al onze vriendschap.
  • We verliezen een collega en een vriend. We denken aan je en je kinderen. Onze diepste deelneming.

Het woord condoleren, wat betekent het?

Condoleren is een handeling die wordt uitgevoerd om steun en medeleven te tonen aan iemand die een geliefde heeft verloren. Het is een manier om sympathie te betuigen en de pijn van het verlies te erkennen. Het woord “condoleren” is afgeleid van het Latijnse woord “condolere”, wat “meevoelen” betekent.

Wanneer we iemand condoleren, geven we blijk van onze solidariteit en compassie. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de cultuur en persoonlijke voorkeuren. Het meest gebruikelijke gebaar is het uitspreken van de woorden “gecondoleerd” of “mijn oprechte deelneming”. Deze eenvoudige zin drukt oprecht medeleven uit en laat de persoon weten dat we er voor hen zijn tijdens deze moeilijke periode.

Fysieke gebaren, zoals een handdruk of omhelzing

Condoleren kan ook gepaard gaan met fysieke gebaren, zoals het aanbieden van een handdruk, een omhelzing of een arm om iemand heen slaan. Deze fysieke aanraking kan troost bieden en een gevoel van nabijheid creëren. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van de persoon die wordt gecondoleerd. Sommige mensen vinden fysiek contact prettig, terwijl anderen liever wat meer afstand houden.

Daarnaast is het gebruikelijk om een condoleancekaart te sturen naar de nabestaanden. In deze kaart kan men zijn of haar gevoelens van medeleven en steun opschrijven. Het kan een troostende gedachte zijn voor de ontvangers om te weten dat er mensen zijn die met hen meeleven in hun verdriet.

Persoonlijk condoleren

Tijdens een begrafenis of herdenkingsdienst is het ook passend om de nabestaanden persoonlijk te condoleren. Dit kan na afloop van de dienst of tijdens een informeel samenzijn. Het is belangrijk om oprecht te luisteren naar de verhalen en emoties van de nabestaanden, en hen de ruimte te geven om te praten over hun dierbare overledene.

Condoleren heeft als doel om troost en steun te bieden aan mensen die rouwen. Het is een manier om te laten zien dat we de pijn en het verdriet erkennen en dat we er voor hen zijn. Het kan een belangrijk onderdeel zijn van het helingsproces en kan helpen om de last van het verdriet te verlichten.

Kortom, condoleren is een betekenisvolle handeling om medeleven te tonen aan iemand die een geliefde heeft verloren. Of het nu in de vorm van woorden, gebaren of geschreven boodschappen is, het biedt troost en steun in tijden van rouw.

Plaats een reactie