Condoleance betekenis

Hoewel de woorden “condoleren” een uitdrukking zijn die iedereen kent, weten weinigen van ons echt wat het betekent. Etymologisch komt het woord “condoleance” van het Latijnse “cum” dat “met” betekent en “delere” dat “treuren” betekent. De uitdrukking betekent dus “lijden met de ander”. Het is dan ook de mooiste uiting om steun en empathie te verklaren! Hieronder meer over de betekenis van een condoleance, waarom condoleren en kan je enkele condoleance teksten vinden voor bijvoorbeeld op een kaart of bij een bos bloemen.

Meer over de betekenis van een condoleance

Waarom condoleren?

Na een overlijden weten we goed dat we de nabestaanden niet kunnen troosten. Dat is niet de bedoeling van condoleren. Het is eerder een manier om je medeleven en empathie te tonen, door hen te tonen dat je niet onverschillig staat tegenover hun ongeluk. Je biedt je medeleven aan om de nabestaanden van de overledene te steunen.

Wanneer moet je condoleren?

Er zijn twee manieren om de familieleden van de overledene te laten weten dat je hun pijn deelt. De traditioneelste is bij de begrafenis, maar je kunt ook condoleren bij het opbaren van het lichaam. De begrafenis is echter de plechtigheid waarbij gewoonlijk wordt gecondoleerd. Je kunt de nabestaanden van de overledene benaderen, hen omhelzen of hun hand vasthouden(nu even niet door Covid), en eenvoudige woorden spreken om hen te overtuigen van je steun.

Wat kun je zeggen tegen een rouwende persoon?

Het belangrijkste in een pijnlijke periode als een sterfgeval is te laten zien dat je om hen geeft en dat je er bent als ze je nodig hebben. Sommige zinnen zijn voorbeelden van medeleven en geruststelling. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • We begrijpen je pijn, en we zijn bij je.
  • Gecondoleerd met je verlies.
  • Ik zal hem missen.
  • Ik denk aan je / Je bent in mijn gedachten?
  • Hij/zij was een geweldig persoon.

Je kunt ook een herinnering delen die de overleden persoon beschrijft. Het belangrijkste is de nabestaanden te helpen zich begrepen, minder alleen en geïsoleerd te voelen. Gecondoleerd zijn kan natuurlijk met woorden, maar het is niet de enige manier om de nabestaanden zorg te verklaren. Een sympathieke houding of een simpele glimlach kan net zo effectief zijn.

De kracht van het geschreven woord

Er zijn twee mogelijkheden: een brief sturen waarin je memorabele herinneringen aan de overledene ophaalt, of passages uit zijn of haar leven, die dierbaren kunnen troosten en tegelijk hun je bezorgdheid tonen. De tweede mogelijkheid is een kort briefje te schrijven, gewoon om te getuigen van je vriendschap en beschikbaarheid. Schrijf het uit het hart, voor meer nauwkeurigheid, en hou het beknopt.

Hier volgen enkele voorbeelden van te personaliseren boodschappen, die je kunnen helpen:

  • Ons hart gaat uit naar je in deze moeilijke tijd en we bieden je onze innige deelneming aan.
  • We delen je pijn. Onze hartelijke gedachten zijn bij je in deze pijnlijke tijd.
  • We zullen “……” nooit vergeten en we zenden je de getuigenis van onze oprechte genegenheid.
  • ”……” zal altijd een speciaal plekje in ons hart hebben. Met al onze vriendschap.
  • We verliezen een collega en een vriend. We denken aan je en je kinderen. Onze diepste deelneming.