Rouw teksten

Veel mensen vinden het moeilijk om hun medeleven schriftelijk uit te drukken en de juiste woorden te vinden bij het schrijven van een rouwkaart. Met persoonlijke zinnen en troostende woorden kun je je medeleven verklaren aan de nabestaanden en je solidariteit en medeleven tonen in deze moeilijke tijd. Met een paar eigen regels kun je je dierbaren kracht geven en hen laten zien dat je hun verdriet deelt. Hier vind je formuleringen, rouw teksten en voorbeelden van rouwuitspraken die je zullen helpen bij het schrijven van de juiste rouwkaart.

Rouw teksten voorbeelden en waar je rekening mee moet houden

Rouw teksten
Bestel bij bol.com

Vermijd oppervlakkige zinnen of gemeenplaatsen, zoals “De tijd heelt alle wonden.”, “Het komt allemaal wel goed.” of “Je moet nu sterk zijn.” omdat ze eerder kwetsend dan troostend kunnen zijn. Bovendien wekken ze gemakkelijk de indruk dat het schrijven van de kaart alleen maar een plicht is of dat de gelegenheid je niet interesseert.

Structuur en inhoud van de rouwkaart

De aanhef op de rouwkaart

Hoe je de rouwende aanspreekt, hangt altijd af van je relatie tot de persoon of het gezin in rouw. Bij twijfel, en als de nabestaande niet dicht bij je staat, moet je formeler blijven. De volgende mogelijkheden zijn beschikbaar om de nabestaanden in een rouwkaart aan te spreken:

Beste [voornaam],
Geachte mevrouw/mevrouw [achternaam],
Beste familie [achternaam] ,
Geachte mevrouw/mevrouw [achternaam],
Beste familie [achternaam],
Begrafenis kaart: Tekst Inleiding

De volgende voorbeelden laten zien hoe je de inleidende zin kunt formuleren:

 • We hebben vandaag vernomen van het overlijden van je man/vrouw en zijn gewoon stomverbaasd en bedroefd.
 • Ik heb net gehoord van het overlijden van je man/vrouw en kan het nog niet geloven.
 • Het nieuws van het overlijden van je man/vrouw heeft me diep geschokt.
 • De plotselinge dood van je zus/broer heeft me hard geraakt.

Herinneringen en persoonlijke ervaringen

Je kunt de rouwkaart persoonlijker maken door een link te leggen tussen jezelf en de overledene. Je kunt dit doen door gedeelde ervaringen te vermelden. Maar je kunt in je condoleancebrief ook kwaliteiten benadrukken die je bijzonder waardeerde aan de overledene. Hier volgen enkele korte voorbeelden van hoe zo’n rouw tekst in een rouwkaart eruit kan zien, bijvoorbeeld om sterkte te wensen:

 • Hij gaf zijn hart en ziel aan onze zorgen in de gemeenschap. We zullen hem missen.
 • Ik herinner me nog onze wandelingen met de honden en de leuke gesprekken met hem. Ik zal ze missen.
 • We hebben elkaar leren kennen en waarderen tijdens onze wandeltochten met de groep gepensioneerden. Ik kan nog steeds niet geloven dat [naam] nooit meer met ons zal gaan wandelen.
 • Ik herinner me nog het feest 30 jaar geleden in ons bedrijf. Daar heb ik je man ontmoet. Sindsdien zijn we nauw met elkaar verbonden, zowel beroepsmatig als privé.
 • Ik zal [naam]’s vriendelijke en open manier van doen in ons kantoor missen.
 • Met zijn inzet voor de armen en zwakken in onze samenleving, was hij een grote aanwinst voor onze gemeenschap. We kunnen ons nog niet voorstellen hoe het zal zijn om zonder hem verder te gaan. We zullen hem missen!

Meer voorbeelden van rouwteksten

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en kan verschillende vormen aannemen, waaronder het uiten van emoties door middel van woorden. Rouwteksten kunnen troost bieden aan degenen die rouwen en kunnen helpen bij het uitdrukken van gevoelens van verdriet, verlies en herinnering. Hier zijn enkele voorbeelden van rouwteksten die mensen kunnen gebruiken om hun gevoelens te uiten:

 1. “In onze harten blijf je voor altijd voortleven. We koesteren de herinneringen aan jou en de liefde die je in ons leven hebt gebracht. Rust zacht.”
 2. “Woorden schieten tekort om het verdriet te beschrijven dat we voelen. Maar we vinden troost in de wetenschap dat je nu vredig bent en geen pijn meer hebt. Je zult altijd in onze gedachten blijven.”
 3. “Hoewel je niet meer fysiek bij ons bent, blijf je altijd in onze harten. Je lach, je warmte en je liefde zullen ons altijd omringen. We missen je enorm.”
 4. “Het afscheid doet pijn, maar we koesteren de momenten die we met jou hebben gedeeld. Jouw nalatenschap van liefde en vreugde zal nooit vervagen. We zullen je nooit vergeten.”
 5. “De wereld is een beetje donkerder geworden nu je er niet meer bent. Maar we herinneren ons jouw stralende glimlach en positieve energie. Je hebt ons leven verrijkt en we zijn dankbaar voor de tijd die we samen hebben gehad.”
 6. “Hoewel de leegte die je achterlaat onmetelijk is, vullen we die op met herinneringen aan jou. Je bent een inspiratiebron geweest en je legacy zal voortleven in de harten van degenen die je hebt geraakt.”
 7. “Je bent niet meer hier, maar je aanwezigheid blijft voelbaar. We omarmen de liefde en steun van anderen terwijl we samen rouwen. Je zult altijd een speciale plaats in ons hart hebben.”
 8. “Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jou, maar we vinden kracht in de kostbare herinneringen die we hebben. Jouw geest zal ons blijven begeleiden en troosten in moeilijke tijden.”

Rouwteksten kunnen persoonlijk worden aangepast om de unieke relatie met de overledene en de gevoelens van de rouwende persoon uit te drukken. Ze kunnen worden gebruikt in rouwkaarten, toespraken tijdens herdenkingsdiensten of gewoon als een manier om emoties te uiten. Het belangrijkste is dat deze teksten troost bieden en helpen bij het verwerken van het verlies.

Meer:

Plaats een reactie