Rouw teksten

Een rouwkaart schrijven – voorbeelden, bewoordingen en teksten
Veel mensen vinden het moeilijk om hun medeleven schriftelijk uit te drukken en de juiste woorden te vinden bij het schrijven van een rouwkaart. Met persoonlijke zinnen en troostende woorden kun je je medeleven verklaren aan de nabestaanden en je solidariteit en medeleven tonen in deze moeilijke tijd. Met een paar eigen regels kun je je dierbaren kracht geven en hen laten zien dat je hun verdriet deelt. Hier vind je formuleringen, teksten en voorbeelden van rouwuitspraken die je zullen helpen bij het schrijven van de juiste rouwkaart.

Waar moet je rekening mee houden als je een rouwkaart schrijft?
Vermijd oppervlakkige zinnen of gemeenplaatsen, zoals “De tijd heelt alle wonden.”, “Het komt allemaal wel goed.” of “Je moet nu sterk zijn.” omdat ze eerder kwetsend dan troostend kunnen zijn. Bovendien wekken ze gemakkelijk de indruk dat het schrijven van de kaart alleen maar een plicht is of dat de gelegenheid je niet interesseert.

Structuur en inhoud van de rouwkaart
De aanhef op de rouwkaart
Hoe je de rouwende aanspreekt, hangt altijd af van je relatie tot de persoon of het gezin in rouw. Bij twijfel, en als de nabestaande niet dicht bij je staat, moet je formeler blijven. De volgende mogelijkheden zijn beschikbaar om de nabestaanden in een rouwkaart aan te spreken:

Beste [voornaam],
Geachte mevrouw/mevrouw [achternaam],
Beste familie [achternaam] ,
Geachte mevrouw/mevrouw [achternaam],
Beste familie [achternaam],
Begrafenis kaart: Tekst Inleiding
De volgende voorbeelden laten zien hoe je de inleidende zin kunt formuleren:

We hebben vandaag vernomen van het overlijden van je man/vrouw en zijn gewoon stomverbaasd en bedroefd.
Ik heb net gehoord van het overlijden van je man/vrouw en kan het nog niet geloven.
Het nieuws van het overlijden van je man/vrouw heeft me diep geschokt.
De plotselinge dood van je zus/broer heeft me hard geraakt.

Herinneringen en persoonlijke ervaringen
Je kunt de rouwkaart persoonlijker maken door een link te leggen tussen jezelf en de overledene. Je kunt dit doen door gedeelde ervaringen te vermelden. Maar je kunt in je condoleancebrief ook kwaliteiten benadrukken die je bijzonder waardeerde aan de overledene. Hier volgen enkele korte voorbeelden van hoe zo’n tekst in een rouwkaart eruit kan zien:

Hij gaf zijn hart en ziel aan onze zorgen in de gemeenschap. We zullen hem missen.
Ik herinner me nog onze wandelingen met de honden en de leuke gesprekken met hem. Ik zal ze missen.
We hebben elkaar leren kennen en waarderen tijdens onze wandeltochten met de groep gepensioneerden. Ik kan nog steeds niet geloven dat [naam] nooit meer met ons zal gaan wandelen.
Ik herinner me nog het feest 30 jaar geleden in ons bedrijf. Daar heb ik je man ontmoet. Sindsdien zijn we nauw met elkaar verbonden, zowel beroepsmatig als privé.
Ik zal [naam]’s vriendelijke en open manier van doen in ons kantoor missen.
Met zijn inzet voor de armen en zwakken in onze samenleving, was hij een grote aanwinst voor onze gemeenschap. We kunnen ons nog niet voorstellen hoe het zal zijn om zonder hem verder te gaan. We zullen hem missen!