Sterkte wensen

Sterkte wensen
Sterkte wensen na overlijden

Voorkeur voor geschreven bericht

Soms is het niet eenvoudig om je gevoelens uit te drukken. Als iemand in je omgeving een dierbare heeft verloren, dan vinden sommige mensen het niet makkelijk de juiste woorden te vinden. Toch is het belangrijk om je vrienden en familie te steunen in moeilijke tijden.

Indien je zelf niet zo goed bent met woorden, dan kan je misschien even de tijd nemen om wat neer te pennen op een kaartje of een mooie brief. Op die manier kan je je gedachten zelf ordenen en is het voor jou misschien makkelijker om met je eigen emoties om te gaan. Op die manier kan je de personen rondom je toch een hart onder de riem steken en hen sterkte wensen tijdens hun verdrietige momenten.

Wees persoonlijk

Heb je de overleden persoon goed gekend? Durf dan iets persoonlijks op te stellen. Schrijf bijvoorbeeld een mooie herinnering neer of een boodschap die je geleerd hebt van de overledene die je zelf altijd zult meedragen. Persoonlijke herinneringen zijn emotioneel, maar erg mooi en oprecht om iemand sterkte te wensen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn:

“Ik herinner me nog toen we uitstapjes maakten met onze vriendengroep, Luc was steeds degene die grapjes maakte toen de wandeltochten zwaar begonnen te worden. Hij wist altijd hoe hij onze moed moest opkrikken. Zijn positivisme zal me steeds bijblijven.”

Voel je je meer comfortabel bij het schrijven van standaard zinnetjes, dan kan je deze ook iets persoonlijker maken. Schrijf daarom niet: “veel sterkte met het verlies”, maar maak hiervan: “Wij wensen jou en je familie oprecht veel sterkte met het verlies, Jeanine”.

Durf gevoelens uitspreken

Vaak worden er oppervlakkige en voorgekauwde teksten geschreven op kaartjes om sterkte te wensen bij overlijden. Echte eenheidsworst als “we zullen haar missen”, “veel sterkte in deze moeilijke tijden”, is makkelijk, maar uiteindelijk weinig interessant. Durf daarom ook gewoon je gevoelens te uiten en een eerlijke tekst uit het hart te formuleren. Denk bijvoorbeeld aan:

“Het is soms moeilijk om de juiste woorden te vinden, maar je kunt bij mij steeds terecht voor een knuffel, om samen verhalen op te halen, of gewoon een kop koffie te drinken en even je gedachten te verzetten.”

Besluit

We vinden het vaak ongemakkelijk om mensen in hun verlies sterkte te wensen. We willen dat het oprecht overkomt, maar vinden niet altijd de juiste woorden. De ideale boodschap om sterkte te wensen bestaat er niet. Doe wat goed voelt, schrijf persoonlijk en vanuit het hart. Hiermee kan je nooit wat fout doen!